Széchenyi 2020 logó
 

Munkavédelem és tűzvédelem

Garantált munka- és tűzvédelem

Teljesen biztos benne, hogy pontosan betart minden munkavédelmi és tűzvédelmi előírást? Kicsit olyan ez, mint a nyuszika és a sapka esete: mindegy, hogy van vagy nincs, valamit úgyis találni fognak. Kivéve, ha a munkavédelmet és a tűzvédelmet is ránk bízza! Forduljon hozzánk, segítünk!

Munkavédelem

A munkavédelem fontos feladata, hogy a szervezett munkavégzés keretében a foglalkozási ártalmak és megbetegedések a minimális szintre történő redukálását tartsuk szem előtt, továbbá, hogy olyan munkahelyeket alakítsunk ki, hogy a balesetek elkerülhetők legyenek.

munkavédelem és tűzvédelem szolgáltatás

A munkavédelmi törvény, a jogszabályok, rendeletek, szabványok szabályozzák az egészséges és biztonságos munkavégzés megteremtésének fontosságát, kötelezőségét, továbbá a folyamatos fenntartását ennek a ténynek a munkáltatók számára. A munkavállalóknak pedig joguk van a munkavégzésük során ezt megkövetelni.

A munkabalesetek, a foglalkozás során esetlegesen kialakuló ártalmak, megbetegedések prevenciója a munkaadókon kívül a munkát végzők kötelezettsége is.

A munkavédelem két fő területe

Munkabiztonság

A munkabiztonság a munkavégzés szabályait, előírásait, annak szabályozó rendszereit jelenti, ill. ezek betartását ellenőrzi. Fontos a balesetek megelőzése, kiküszöbölése, a már bekövetkezettek kivizsgálása, olyan intézkedések meghatározása, meghozatala, hogy az ne ismétlődhessen újból meg. Olyan munkakörülmények kialakítása a cél, amelyekben a veszélyforrásokat feltárva, a dolgozókat megóvják.

Munkaegészségügy

A munkát végző dolgozók, mind a szellemi, mind a fizikai, szervezetében ill. annak működésében elváltozások történhetnek. Az ergonómiai környezetben (munkakörnyezetben) egészségkárosító fizikai, kémiai, biológiai ártalmak, kockázatok adódhatnak. A foglalkozás –egészségügy tárgykörébe tartoznak ezen problémák.

Tűzvédelem

A tűz elleni védekezés állampolgári kötelesség minden ember részére, a tőle telhető módon. Ezzel összefüggésben mindenkinek meg kell ismernie a törvények, jogszabályok által vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat. Munkahelyeken fontos, hogy minden tevékenység, technológia amelyet végeznek és bármilyen összefüggésbe hozható a tűzmegelőzéssel, megismerésre kerüljön, a kockázatokat minimális szintre hozzák.

A legfőbb, legfontosabb jogszabály: a Tűzvédelmi Törvény, mely a megelőzés és kárelhárítás viszonylatában a legfontosabb teendőket taglalja, határozza meg. A törvényhez tartozó rendelet közül kiemelkedik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, (OTSZ) amelyben a létesítés és használat szabályait határozzák meg.

Tűzvédelmi területhez tartozik

  • tűzvédelmi Szabályzat készítése adott vállalkozása, adott technológiára,
  • tűzriadó terv kidolgozás,
  • tűzvédelmi oktatások tematikájának összeállítása, képzések megtartása és jegyzőkönyvezése,

továbbá a tűzvédelmi tárgykörben kötelezően (elsősorban prevenció végett) elvégzendő feladatok, szaktevékenységekre történő felhívás, tanácsadás, kontakt keresés.

Kapcsolódó témák
Kérdése merült fel?
Többet szeretne tudni?
Vegyen részt ingyenes
rendezvényeinken!
Megosztás

Kérdése merült fel? Többet szeretne tudni?

Kérjen visszahívást, és szakértő munkatársaink rövidesen felveszik Önnel a kapcsolatot!