Széchenyi 2020 logó
 

Rezsicsökkentés – mindent a rezsicsökkentésről

REZSICSÖKKENTÉS – A legfontosabb tennivalók, hogy augusztus 01-től is élvezhesd a rezsicsökkentés áldásos hatását!

NAGYON FONTOS VÁLTOZÁSOK 2022. JÚLIUS 01-TŐL, TEENDŐK 2022. JÚNIUS 30-IG.

ITT MINDENT MEGTUDHATSZ, AMI FONTOS A REZSICSÖKKENTÉS MEGMARADÁSÁHOZ!

Mint arról már többen is értesülhettetek, van pár lényeges változás, amiről mindenképpen tudnotok kell, és van, amivel kapcsolatban – ha érintettek vagytok – nyilatkoznotok is kell!

 1. Rezsicsökkentés:

Június 17-én megjelent a 217/2022 (VI. 17.) Korm. rendelet, ami tartalmazza, hogy kik, mely vállalkozások maradhatnak továbbiakban is a rezsicsökkentés szempontjából kedvezményezettnek minősülő, kiváltságos körben. Ilyenek a

 • Maximum 9 főt foglalkoztató, mikrovállalkozások, akiknek éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem éri el a 2 millió EUR összeget.
 • Áramszolgáltatás esetében: most is egyetemes szolgáltatási díjat fizető, kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók, maximum az egyetemes szolgáltatótól 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig.
 • Gázszolgáltatás esetén: 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező felhasználók, maximum az egyetemes szolgáltatótól 1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig.

Honnan tudod, hogy mikrovállalkozás vagy?

 1. Ha már 2021-ben vagy korábban is működtél, a legutolsó, lezárt pénzügyi éved beszámolójában vagy ennek hiányában az éves bevallásodban feltüntetett adatok, egyéb esetben a saját, belső nyilvántartásod alapján.
 2. Ha 2022-ben alakultál, kezdted meg a tevékenységed, akkor az üzleti terved alapján.
 3. Tehát nem a jelenlegi számaidat kell nézned, mert ha túl is lépted idén valamelyik értéked (pl. most már 10 fő alkalmazottad van), csak akkor veszted el a mikrovállalkozási státuszod, ha 2 egymást követő beszámolási évben is túlléped a határértéket (sajnos ez a visszájára is igaz: ha most 9 fős a létszámod, de 2021-ben még 15 volt, még mindig kisvállalkozás vagy, nem mikrovállalkozás).

Létszám szerinti kkv-besorolás:

0-9 főig: mikrovállalkozás,

10-49 főig: kisvállalkozás,

50-249 főig: középvállalkozás és

250 főtől: nagyvállalat.

Mit tegyél azért, hogy bent maradjon a vállalkozásod a rezsicsökkentés alatt?

Nagyon fontos, hogy akik a fentiek alapján 2022. augusztus 01-től – egyelőre december 31-ig – nem lesznek jogosultak a kedvezményes rezsidíjakra, azoknak erről nyilatkozniuk kell a szolgáltatójuk felé, amit kizárólag e-mailben tudnak megtenni a szolgáltatójuk honlapján közzétett nyilatkozatminták és táblázatok pontos kitöltésével, legkésőbb 2022. június 30-a, 23 óra 59 perc 59 másodpercig! A nyilatkozatokat cégszerű aláírással kell ellátni és a megadott e-mail címekre kell elküldeni fenti határidőig legkésőbb. Csak így maradhatsz még a rezsicsökkentés hatálya alatt!

E határidő jogvesztő, tehát, aki a nyilatkozatot elmulasztja, az nem csak magasabb – akár ötszörös – hatósági díjat is fizethet a szolgáltatásokért, de akár meg is szüntethetik nála az áram és/vagy gázszolgáltatást a továbbiakban!

Nem vonatkozik rád a hivatkozott Korm. rendelet, tehát nyilatkoznod sem kell és továbbra is a megszokott – a rezsicsökkentés intézkedéseként – díjakat fizeted, ha:

 • magánszemélyként kötöttél szerződést a szolgáltatóval (tehát nem baj, ha a – Korm. rendeletben foglalt feltételeknek egyébként megfelelő – vállalkozásodat a lakcímedre, lakásodra jelentetted be),
 • a vállalkozásod mérete mikrovállalkozás és
 • a kapacitásod sem lépi túl a leírt éves limiteket.

Mire figyelj, hogy a rezsicsökkentés tovább éljen a vállalkozásodnál?

DE! Ha a vállalkozókánt kötöttél szerződést a szolgáltatóval, méreted meghaladja a mikrovállalkozás méreteit és az éves limited is magasabb a megadottnál, akkor mindenképpen nyilatkoznod kell!

Hozzáteszem, bármikor ellenőrizhet a szolgáltató, hogy valóban jogosult vagy a kedvezményes díjazásra. És amennyiben nem ítéli meg jogosnak, hogy igénybe vetted a kedvezményes díjazást, ráadásul a nyilatkozatot sem nyújtottad be, akkor visszamenőleg, 2022. augusztus 01-étől a megállapítás hónapjában érvényes átlagos piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási egységár ötszörösének megfelelő áron fognak elszámoltatni, kockáztatva a szolgáltatás akár teljes lekapcsolását is!

Mindenképpen legyetek körültekintőek és figyeljetek a szűkös határidőre!

Linkek:

https://www.mvmnext.hu/egyetemesvaltozasok

https://www.mvmnext.hu/egyetemesvaltozasok/dokumentumtar?download

https://www.eon.hu/hu/egyeb/egyetemes-valtozas/reszletes-ismerteto.html

https://www.eon.hu/hu/egyeb/egyetemes-valtozas/dokumentumtar.html

 1. Cégautóadó és az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei

Június 4-én megjelent a 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet, mely a fentiek legfrissebb változtatásairól rendelkezik. Bennünket leginkább a cégautóadó, és az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei érintenek. Július 01-től lépnek életbe a változások és bár csak 2022. december 31-ig tervezték fenntartani am megemelt adókat, a hónapban benyújtott T/360. sz. törvényjavaslat már előre vetíti, hogy a cégautóadó közel duplájára megnőtt mértékei megmaradnak hosszútávon is:

Teljesítmény (kW)                                                     Környezetvédelmi besorolás

0 – 4                6 – 10              5 és 14 – 15

0 – 50                                                             30 500             16 000             14 000

51- 90                                                           41 000             20 000            16 000

91 – 120                                                       61 000             41 000             20 000

121 –                                                              81 000             61 000             41 000

Az egyszerűsített foglalkoztatottaknál a turisztikai-, mezőgazdasági idénymunkások, a “klasszik” alkalmi, egyszerűsített foglalkozatottak fizetendő közterhe a DUPLÁJÁRA emelkedik, napi 1.000, ill. 2.000 Ft-ra (a korábbi 500, ill. 1.000 HUF-ról). A filmes statisztáké “csak” 50%-kal nő, napi 6.000 Ft-ra.

… És végül a katáról

Szerettünk volna írni a katáról is, de sajnos egyelőre még semmilyen konkrét információnk sincs. A már hivatkozott törvénymódosítási javaslatból – jogtechnikai módosításra hivatkozva – mindössze annyi derül ki, hogy a törvényalkotók, csak pedzegetik azokat a témákat, amelyeket várhatóan módosítani fognak. Ezek a következők:

 • ki lehet a kata alanya?
 • mennyire fog emelkedni a havonta fizetendő tételes adó mértéke?
 • ezzel összhangban mennyivel fog emelkedni az ellátási alap (azaz mi lesz az alapja a társadalombiztosítási ellátásoknak, ill. mennyivel fogják beleszámítani a nyugdíj-kalkulációnknál a katás éveket)? és
 • mi alapján fogják vélelmezni a katás adózó és a számlabefogadó fél között fennálló munkaviszonyt?

A változtatások Magyar Közlönyben való megjelenéséig csak találgatni van lehetőségünk. Adószakértőként a következő változtatásokra számítok:

 • a katások körét kifejezetten szűkíteni fogják, jellemzően a kifejezetten lakosságot kiszolgáló vállalkozók adózási lehetősége lesz. Olyanoké, akik magánszemélyeknek szolgáltatnak, így nehezen vagy egyáltalán nem léphetik túl egy számlabefogadó irányába még az 1 millió forintot sem éves szinten.
 • minimum a duplájára, ha nem a triplájára fogják megemelni – esetleg sávos bevételi küszöbökkel – a havi tételes adó mértékét. Triplázásra csak akkor látok esélyt, ha valóban megemelik az éves árbevételi határt 18 millióra (kérdés, hogy ehhez felemelik-e az alanyi mentes keretet is?)
 • az ellátási alapot felemelik a bérminimum, ill. a magasabb – választható – adó után a garantált bérminimumig.
 • szigorítani fogják a rejtett munkaviszony vélelmezését megalapozó szempontokat, akár meg is tilthatják azt, hogy katásként oda számlázzunk, ahol korábban – pl. 5 éven belül – munkaviszonyban álltunk.

Reméljük, hasznosnak találtátok az írást!

Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésetekre!

Itt találkozhattok még velünk:

https://www.facebook.com/elso.magyar.konyvelo.es.palyazatiro.kft

https://mobile.twitter.com/konyveles

https://www.facebook.com/adoszakerto/

 

 • Összes
 • Munkaügy
 • Rendezvények